Duszpasterstwo

Polskie Rodziny Kolpinga wspierają Duszpasterstwo Emigracji Zarobkowej.

Emigracja Polaków jest faktem. Motywy bywają różne - najczęściej ekonomiczne, chociaż bywają i inne, np.: chęć zdobycia wykształcenia, czy poznania świata. Nie tylko emigracja jest dla nas trudna. Również migracja (czasowy pobyt poza granicami kraju) stwarza wiele niedogodności.

W ubiegłym roku ówczesny Biskup Tarnowski napisał List Pasterski w związku z migracją i zmianami na europejskim rynku pracy. Opisując konsekwencje i problemy z tym związane, Biskup Wiktor Skworc podpowiada, że nie możemy pozostać obojętni.

Nasza brzeska Rodzina Kolpinga chce pomagać tym, którzy wyjechać muszą. Wszak Dzieło Kolpinga, którego jesteśmy cząstką, powstało przed 150 laty, aby otaczać opieką socjalną i duszpasterską robotników, którzy w XIX w. wędrowali za chlebem. Przy naszej Rodzinie Kolpinga powstała grupa inicjatywna, która zaprasza zainteresowanych chcących wyjechać za granicę oraz tych, co już za granicą lub ich rodziny, które zostały w kraju, do nawiązywania z nami kontaktu w biurze Kolpinga:

Brzesko, ul. Kościuszki 33, w każdą środę o godz. 10:00 - 11:00, lub pod nr tel. 14 68 62 302.

Służymy danymi na temat ośrodków Duszpasterstwa Polskiego w krajach europejskich (adresy parafii, miejsca i godziny mszy św. w języku polskim). Ponadto w naszym kościele w Brzesku odbywają się nabożeństwa pt. "Godzina Łączności Modlitewnej z Polonią". Nabożeństwa te prowadzi prezes Rodziny Kolpinga w Brzesku ks. Zygmunt Bochenek.